Btw aangifte 2017: wat is er nieuw?

Het eerste kwartaal ligt achters ons, dus de ondernemers mogen hun eerste Btw aangifte 2017 van het jaar opmaken. Maar zoals je intussen wel weet, kan het zijn dat er enkele zaken veranderd zijn tegenover vorig jaar. Vaak gaat dat over specifieke situaties of in een bepaald marktsegment. Laat het dus niet zo ver komen dat jij niet op de hoogte bent. Het kan gebeuren dat een nieuwe regel in voege is en toepassing heeft op jouw onderneming.

Btw teruggave eenvoudiger voor oninbare vorderingen

In 2017 is het makkelijker om Btw terug te vragen voor vorderingen die oninbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is: jij stuurt een factuur naar een klant. Maar die klant blijkt failliet te zijn. Dan zou de factuur oninbaar zijn. Met dat in gedachten zou het dan ook niet logisch en oneerlijk zijn dat jij op die factuur Btw moet afdragen. Aangezien die factuur toch nooit betaald zal worden. Daarom heeft de belastingdienst nu besloten dit te herbekijken en het mogelijk te maken de Btw die je moest afdragen toch terug te vragen aan de belastingdienst.

Een overzicht van veranderingen i.v.m. oninbare facturen:

  • Je kan een vordering oninbaar laten beschouwen na 1 jaar (voorheen pas na 2 jaar)
  • Vraag de Btw nu terug via de normale Btw aangifte. En dus niet langer door de losse verzoeken op te sturen.
  • Blijkt dat de factuur toch nog een betaling krijgt, dan moet de ondernemer de Btw gewoon afdragen.
  • Heb je enkele producten of diensten aangekocht, hierop de Btw teruggevorderd, maar je hebt nog niet betaald. Dan draag je de Btw weer af aan de belastingdienst.
  • Stuur je de oninbare facturen door naar een derde partij, bijvoorbeeld factoring, dan zal deze partij wel een apart teruggaafverzoek moeten indienen.

Deze regel gaat in voor facturen die opgemaakt zijn bij het begin van het boekjaar, en dat is 1 januari 2017.

Enkele andere regels voor watersportorganisaties

Watersportorganisaties in ons land hebben enkele vrijstelling voor de Btw. Er is maar een kleine groep van ondernemers in ons land die hiermee te maken zullen krijgen, maar het is zeker het vermelden waard.

Vanaf 1 januari 2017 kunnen watersportorganisaties zonder winstoogmerk, maar die met personeel werken, ook gebruik maken van belastingsvrijstellingen. Voorheen werd er een onderscheid gemaakt, tussen gebruik maken van vrijwilligers en betaald personeel.

Nog een andere regel die aangepast werd, slaat op het aanbieden van lig en bergplaatsen. En dan vooral de vaartuigen die volgens objectieve kenmerken niet gemaakt zijn om sport te beoefenen. Deze plaatsen hebben na de aanpassing nu ook het verhoogde Btw percentage 21 %.

Andere kijk op begrip bouwterrein

Is een stuk grond bouwterrein dan zal er Btw moeten betaald worden, maar dan is er wel vrijstelling van overdrachtsbelasting. Heb je grond die geen bouwterrein is dan is net het tegenovergestelde waar. Dan betaal je een overdrachtsbelasting van 6 %, maar dan heb je wel een vrijstelling van Btw.

Niet veel op te merken voor 2017

Zoals je dus kon lezen zijn er niet zoveel veranderingen op vlak van Btw in 2017. Het voornaamste gaat over de oninbare vorderingen, maar daarmee is het ook klaar. Blijf onze blog volgen voor de laatste updates op vlak van belastingen en dergelijke meer. Als ondernemer is het belangrijk op de hoogte te blijven van nieuwigheden en belangrijke aanpassingen.

En verder op online-btw-berekenen.nl ?

Als ondernemer moet je vaak aan het rekenen. Je bent met honderd zaken op een dag bezig en dan kan het zijn dat je brein het eens laat afweten. Maak het je makkelijk en gebruik onze berekentool op online-btw-berekenen.nl. Op enkele seconden heb je een berekening klaar en weet je de Btw op een bedrag. Je kan dat doorgeven aan de klant of vermelden op een offerte of factuur.

Het verkleint de kans op fouten.

Aangezien je met zoveel zaken bezig bent wil je zeker geen fouten maken als je Btw moet berekenen of terugrekenen. Via de handige tool kan je het Btw tarief kiezen, het bedrag invullen en op berekenen klikken. Handig is dat je ook inclusief of exclusief Btw kan kiezen. Zo hoef je geen extra rekensom meer te maken.

Zo kan je zelf aan de slag als je je boekhouding wil doen. Even alle facturen verzamelen en aan de slag gaan om Btw te berekenen . Geen onhandig dure software, maar een website altijd te bereiken is.