Btw Aangifte

Als je in Nederland ondernemer bent krijg je te maken met de btw aangifte. Maar wat is dat nou precies en wat moet je er allemaal over weten? Je leest het op deze pagina. Lees verder. 

Wat is de btw aangifte? 

De btw aangifte is een aangifte die je moet doen als je ondernemer bent. In deze aangifte wordt bepaald hoeveel btw je aan de belastingdienst moet afdragen.

Deze aangifte doe je meestal per kwartaal maar in sommige gevallen ook per jaar.

Wilt u per jaar uw aangifte doen? dan kunt u een verzoek bij het belastingkantoor aanvragen, u moet dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

 • U betaalt jaarlijks minder dan € 1.883 btw.
 • U heeft geen vergunning Artikel 23
 • U hebt per jaar voor minder dan € 10.000 aan elk van de volgende activiteiten:
  • intracommunautaire leveringen
  • intracommunautaire diensten
  • intracommunautaire verwervingen
  • afgenomen intracommunautaire diensten

 

Daarnaast moet u ook aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je btw moet betalen. Je bent namelijk voor de belastingdienst pas ondernemer als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

De aangifte gebeurd tegenwoordig digitaal en als je je inschrijft bij de kamer van koophandel wordt daar een btw nummer aan je overhandigd.
Vervolgens krijg je dan van de belastingdienst inloggegevens om je aan te melden bij het ondernemersportaal van de belastingdienst. 

Waarom de btw aangifte? 

Zo is de btw aangifte voor iedere ondernemer van toepassing. Hoe veel btw en wanneer je btw moet betalen is afhankelijk van jouw situatie. In sommige gevallen betaal je per kwartaal btw en soms per jaar. 

Ook verschilt de hoogte van de btw voor iedere ondernemer. Dit is namelijk afhankelijk van ho veel omzet je hebt gemaakt met je bedrijf en welk btw tarief bij jou van toepassing is. 

Deze aangifte moet je doen om aan de belastingdienst door te geven welke omzet je in dat kwartaal hebt gedraaid.
Over die omzet moet je in de meeste gevallen namelijk btw betalen. 

Na het invullen van de btw aangifte krijg je een brief van de belastingdienst waarin staat of je geld moet betalen of geld terugkrijgt.
In sommige gevallen hoef je ook niets te betalen. 

Aangifte zelf doen of uitbesteden? 

Het is mogelijk om de aangifte gewoon zelf te doen. Maar niet iedereen heeft voldoende verstand van belastingen. Vooral als je startende ondernemer bent heb je vaak recht op verschillende kortingen en tegemoetkomingen. 

Als je niet veel verstand hebt van belastingen bestaat de kans dat je deze regelingen niet toepast of niet op de juiste manier toepast, waardoor je geld misloopt als startende ondernemer. 

Om te voorkomen dat je fouten maakt bij het invullen van de btw aangifte kan het een goed idee zijn om hiervoor een boekhouder in te schakelen. 

btw aangifte online btw berekenen

Korting voor startende ondernemers 

Als startende ondernemer heb je recht op allerlei kortingen en vrijstellingen. Het is een goed idee om uit te zoeken waar jij allemaal recht hebt voordat je de eerste aangifte gaat doen. 

Veel startende ondernemers hebben geen idee van alle kortingen en regelingen die er bestaan. Hierdoor lopen ze honderden euro’s mis. Een aantal van deze regelingen zijn: 

 • Kleine ondernemersregeling ( als je in het jaar minder dan 1883 euro aan btw moet betalen)
 • Startersaftrek 

Ook hoef je niet in alle gevallen btw te betalen over de producten of diensten. Daarom is het een goed idee om jezelf te informeren over de verschillende belastingtarieven die bestaan in Nederland. 

Wilt u meer informatie over de btw en wat daar bij komt kijken, bekijk onze artikelen eens over het btw nummer controle en de aanvraag van een btw nummer.

Btw nummer controle 
Btw nummer Aanvragen

Btw berekenen

Om te weten hoe veel btw je moet afdragen over je producten of diensten kun je dit makkelijk berekenen met onze calculator.

Hier kun je op een makkelijke manier het bedrag dat je wilt berekenen en vervolgens het gewenste belastingtarief daar bij optellen of aftrekken. 

Zo zie je direct in een makkelijk overzicht waar je aan toe bent.

Naast gebruik te maken van onze calculator kun je ook gebruik maken van formules. Toch is het veel makkelijker om onze calculator vast te zetten op je startscherm. 

Onze btw calculator proberen? Ga dan direct naar deze pagina.