BTW nummer aanvragen

Ieder bedrijf in heel Europa heeft een BTW nummer. Het is een identificatienummer waarmee je kunt controleren of het bedrijf bestaat. Ieder bedrijf heeft het nodig omdat zij het moeten gebruiken om belastingaangifte te doen.

Belastingdienst

De belastingdienst is natuurlijk niemand zijn vriend, maar als je niets op orde heeft dan al helemaal niet. Daarom kun je maar beter alles op orde hebben en netjes legaal te werk gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je illegaal opereert, geen omzetbelasting betaalt en na een lange tijd je torenhoge boetes krijgt van de Belastingdienst. Daarom is het slim om je BTW nummer aan te vragen. In onderstaand artikel vertellen wij jou daar meer over.

Wat is een BTW nummer?

Je kunt natuurlijk een BTW nummer aanvragen, maar als je niet weet wat het is dan heb je er natuurlijk nog niets aan. Daarom behandelen wij in dit stukje de vraag:” Wat is een BTW nummer?”

Een BTW nummer is heel  simpel uitgelegd een Btw-identificatienummer.  Het is een nummer dat je ontvangt van de Belastingdienst. Het is een nummer dat jouw bedrijf identificeert en het maakt ook nog eens jouw belastingaangifte makkelijker. Het BTW nummer bestaat altijd uit veertien tekens.

Verder bestaat dit nummer uit andere kenmerken:

  • De landcode van jouw land, in dit geval is dat natuurlijk NL. Het kan natuurlijk ook een andere landcode zijn als je in België, Luxemburg of Duitsland zit is het natuurlijk als een andere landcode. In het geval van Luxemburg wordt het LU. Dit staat dan bij het nummer en zo weet je uit welk land het bedrijf komt.
  • Elke Nederlander  of Europese inwoner heeft vanaf zijn/haar geboorte een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer. Het is een persoonlijk identificatie nummer. Dit nummer is altijd belangrijk voor de instanties die belasting innen.
  • Een toevoeging van  welke de positie van jouw bedrijf aangeeft. Deze bestaat uit 3 posities en er wordt een toevoeging toegevoegd met letters en cijfers tussen: B01 t/m B99. Een voorbeeld btw-nummer: NL001428587B01.

Wanneer heb je een BTW nummer nodig?

Elke ondernemer is verplicht om belastingaangifte te doen, ook wel omzetbelasting genoemd. Een heel duur woord wellicht maar het is belangrijk dat je weet waarom en wanneer je een BTW nummer nodig hebt. Het is de belasting die je betaald die je over je omzet hebt.

Stel je verkoopt via een webshop televisies.

Je verkoopt deze sokken voor €250,- exclusief BTW, dan reken je er 21% BTW over.

In dit geval is dat €53,- dit bedrag tel je dan op bij de televisie die je verkoopt en die wordt dan €303,-. Aan het einde van het kwartaal betaal je die €53,- aan de belasting.

Dit is jouw omzet die €250,- en daar wordt belasting bij berekent. Je kunt natuurlijk ook €250,- inclusief doen maar dan houdt je minder over.

Veel ondernemers rekenen het er daarom bij op, maar als ze de televisie verkopen en de prijskaartjes maken vermelden ze altijd de prijs inclusief BTW.  Soms zijn er gevallen dat je geen BTW hoeft te betalen over een product dat je koopt of een dienst die je afneemt.

Je hebt altijd een BTW nummer nodig. Zorg dus daarom altijd dat je er een aanvraagt.

Hoe werkt een btw nummer aanvragen?

We hebben jou nou in het kort uitgelegd wat een BTW nummer is, waar het uit bestaat en waarom je het nodig hebt. Maar hoe werkt een btw nummer aanvragen? Dit is een vraag waarvan wij het antwoord wellicht al wat hebben laten doorschemeren.

Toch is het niet moeilijk. Je moet eerst nagaan of je als bedrijf een KVK-inschrijving nodig hebt. Soms lever je bepaalde diensten of verdien je per jaar nog niet genoeg, waardoor een inschrijving bij de KVK niet nodig is.

Lees hier meer over een btw nummer aanvragen

In dit geval kun je heel makkelijk de Belastingdienst bellen en dit aangeven. Zij geven jou dan een formulier en daarmee kun je jouw BTW nummer aanvragen. Indien jij jouw bedrijf wel bij de kamer van koophandel moet inschrijven moet je allereerst al jouw gegevens mee nemen.

Zorg dat je alle goede gegevens bij je hebt. De kamer van koophandel schrijft jouw bedrijf in en na de inschrijving ontvang je een voorlopig BTW nummer. De Belastingdienst checkt verder alles en geeft daarna aan of je het gekregen nummerbehoud ja of nee.