BTW nummer checken 

Ieder bedrijf heeft een btw-nummer. Of het nu in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje of Duitsland is, elk bedrijf heeft zo’n persoonlijk registratienummer. Je kunt het in Nederland heel erg gemakkelijk opzoeken. Je kunt het allereerst aan het bedrijf zelf vragen, op de website opzoeken of je kunt het btw-nummer checken. Hoe je dat moet doen en hoe het in zijn werk gaat lichten wij in onderstaand artikel aan je toe.

Wat is een BTW nummer?

Een BTW nummer is simpelweg gezegd een Btw-identificatienummer. Je ontvangt dit nummer van de Belastingdienst. Het BTW nummer bestaat altijd uit veertien tekens. Verder bestaat dit nummer uit de volgende kenmerken:

  • De landcode van jouw land, in dit geval is dat natuurlijk NL.
  • Elke Nederlander heeft vanaf zijn/haar geboorte een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer. Het is een persoonlijk identificatie nummer.
  • Een toevoeging van  welke de positie van jouw bedrijf aangeeft. Deze bestaat uit 3 posities en er wordt een toevoeging toegevoegd met letters en cijfers tussen: B01 t/m B99. Een voorbeeld btw-nummer: NL001558587B01.

Wanneer heb je een BTW nummer nodig?

Je bent als ondernemer verplicht om Btw-aangifte te doen. Dit wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je betaald die je over je omzet hebt.

Stel je verkoopt via een webshop sokken. Je verkoopt deze sokken voor €2,50 exclusief BTW, dan reken je er 21% BTW over. In dit geval is dat €0,53, dit bedrag tel je dan op bij de sokken die je verkoopt en die worden dan €3,03. Aan het einde van het kwartaal betaal je die €0,53 aan de belasting. Dit is namelijk de belasting die je op jouw omzet had.

Soms zijn er gevallen dat je  geen BTW hoeft te betalen over een product dat je koopt. Je hebt altijd een BTW nummer nodig. Zonder dit nummer kun je namelijk geen aangifte doen, maar je kunt vaak ook geen onderneming starten.

Het is natuurlijk illegaal als je geen belasting betaald. Veel bedrijven willen zonder BTW nummer ook niks van jou afnemen. Je komt als ondernemer niet goed over en je bent niet legaal bezig. Daarom heb je in alle gevallen als zelfstandig ondernemer een BTW nummer nodig.

Hoe kom ik aan een btw-nummer?

Je hoeft voor je  BTW nummer niet langs bij de Belastingdienst. Je kunt in het geval dat jij geen KVK inschrijving hebt of niet nodig hebt naar de Belastingdienst bellen.

Zij geven jou dan een formulier om zo’n nummer aan te vragen. Vind je dit moeilijk? Dan raden wij jou aan om een boekhouder of accountant in te schakelen.  Indien jij jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven ontvang je bij of na inschrijving je BTW nummer.

Je ontvangt natuurlijk altijd je KVK-nummer. Je ontvangt het wel alleen indien je alle gegevens die de Belastingdienst nodig heeft gelijk doorgeeft.

Het KVK geeft jouw een brief mee met een tijdelijk BTW nummer. Dit BTW nummer is tijdelijk omdat de Belastingdienst het nog moet checken. Na een paar dagen ontvang je na goedkeuring van de Belastingdienst per post een bevestiging van het BTW nummer.

Waarom zou je een BTW nummer checken?

Er zijn natuurlijk altijd bedrijven en mensen die niet legaal bezig zijn. Zij zijn niet legaal aan het werk en willen de Belasting liever ontduiken of mensen oplichten. In dit soort gevallen ben je natuurlijk de klos, maar je had dit kunnen voorkomen. Je kunt dit simpelweg controleren door het BTW nummer te checken.

Hoe check je het BTW nummer van een bedrijf?

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om een BTW nummer te checken. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Het is simpelweg heel eenvoudig, maar zonder BTW nummer kun je natuurlijk niets.

Daarom moet je eerst het BTW nummer van een bedrijf hebben. Je kunt dit eerst gewoon opvragen bij het bedrijf zelf, door te bellen of te mailen. Je kunt ook op hun website kijken of het er op staat vermeld.

Staat dit niet vermeldt dan is dat al wat vreemd. Verder kun je het checken door in het register van de Europese Commissie te kijken. Je hebt hier diverse websites voor, ook heeft de Europese Commissie een eigen website.

Daar typ je het BTW nummer en bedrijfsnaam in of andere gegevens. Zo kun je makkelijk checken of alles klopt.

Btw nummer aanvragen

Wilt u meer weten over Btw nummers,  lees dit artikel over het aanvragen van een Btw nummer