Btw nummer opzoeken

Een btw-nummer heb je nodig om jouw omzetbelasting te kunnen doen. Maar wil jij een btw nummer opzoeken?
Het is eigenlijk een soort identificatie nummer.  In onderstaand artikel vertellen wij jou daar meer over.

Wat is een btw nummer?

Men noemt een btw-nummer ook wel een btw-identificatienummer Je ontvangt jouw btw-nummer van de belastingdienst en bestaat uit  altijd veertien tekens. Daarnaast bestaat jouw btw-nummer altijd uit:

  • De landcode  welke aangeduid wordt met NL
  • Een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer dat is jouw identificatienummer dat je als burger hebt vanaf je geboorte.
  • Een toevoeging van een van de posities die jouw bedrijf heeft. Dit wordt altijd aangeduid met : B01 t/m B99

Een voorbeeld btw-nummer: NL001684987B01.

Wanneer heb je jouw BTW nummer nodig?

Omdat je verplicht bent als ondernemer om btw-aangifte te doen en omzetbelasting te betalen ontvang je een btw-nummer. Je betaalt altijd btw over een product dat je koopt of als je een dienst afneemt.

In dit geval heb je een btw-nummer nodig. Zonder dit nummer kun je namelijk geen btw-aangifte doen.
Daarnaast is het vaak lastig om een onderneming te starten.

Bovendien is het illegaal om geld te verdienen met een onderneming zonder belasting te betalen. Veel bedrijven willen ook geen zaken met je doen als jij niet over een btw-nummer beschikt. Zij kunnen de btw namelijk vaak aftrekken.

Waarom heb je  een btw-nummer nodig?

We hebben je al uitgelegd wanneer je als ondernemer een btw-nummer nodig hebt. Dit is omdat je als ondernemer btw-aangifte (ook wel omzetbelasting genoemd) moet doen.

Daarnaast is bij inkoop en verkoop binnen de EU een btw-nummer nodig, dit wordt vaak gevraagd en is ook verplicht in de andere landen.

Dit is  om de btw te verleggen van leverancier naar afnemer. Het btw-nummer moet op facturen en offertes worden vermeld die jij levert aan je klanten.

Indien je producten via het internet verkoopt of diensten aanbiedt is het belangrijk dat je jouw btw-nummer op de website vermeld.

Verkoop je producten of diensten via internet? Dan is het belangrijk dat jij jouw btw-nummer op je website vermeld.
Dit btw nummer kunnen je klanten dan op zoeken om erachter te komen of je bedrijf echt bestaat

Hoe krijg je een btw-nummer?

Je kunt voor jouw  btw nummer langsgaan bij de Belastingdienst maar dit hoeft  niet altijd perse. Indien jij jouw onderneming net start en je inschrijft bij de KVK ontvang jij van hen een btw nummer die je kunt opzoeken in het handelsregister.

Er zijn gevallen dat jij jezelf niet hoeft in te schrijven bij de KVK.

Het is wel aan te raden om je er in te schrijven. Het kan soms zo zijn dat je nog niet genoeg omzet maakt per jaar. Het kan ook zo zijn dat je onder een categorie valt die geen btw hoeft te betalen, of dat je weinig diensten levert.

In dit geval kun je gewoon een btw nummer bij de Belastingdienst aanvragen. Het is heel erg simpel om aan te vragen je belt dan gewoon op en ontvangt een formulier waarmee je hebt aan kunt vragen.

Bij inschrijving van de KVK ontvang je altijd een btw nummer indien jij jouw gegevens gelijk allemaal correct invult. De KVK geeft jou dan een brief met een tijdelijk btw nummer.

Je ontvangt dan na een paar na goedkeuring van de Belastingdienst per post een bevestiging. Op deze brief staat dan of jouw btw nummer is goedgekeurd of dat het is veranderd.

Btw nummer opzoeken

We hebben je nu in het kort uitgelegd wat een btw-nummer is, hoe je het aanvraagt en waar je het voor nodig hebt. Dit is essentiële informatie omdat het natuurlijk niet handig is om je te vertellen hoe je jouw btw-nummer opzoekt als je niet weet wat het is.

Je kunt jouw btw nummer op diverse manieren opzoeken. Natuurlijk is het handig als je jouw btw nummer goed bewaard.
Verder staat jouw btw nummer altijd vermeld op alle brieven van de Belastingdienst.

Maar wil je een btw nummer van iemand anders zoeken dan kun je dat doen door:

  • Te kijken op hun website
  • De gegevens van het bedrijf in kwestie op te vragen bij de KVK
  • Zelf te vragen aan het bedrijf
  • Op hun visitekaartje te kijken.
  • Via de website van de Europese Commissie: deze website is erg handig en hier kun je door alle bedrijfsgegevens in te voeren heel makkelijk het BTW-nummer achterhalen.

btw nummer opzoeken