Btw op Bier
Gezellig een biertje drinken in de kroeg, je ooit afgevraagd hoeveel btw op bier en andere dranken aanwezig is?
Naast Btw is er ook Accijns, hieronder probeer ik kort aan je uit te leggen hoe het zit.
Btw op bier (en bier mengsels) met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol
vallen onder het 21%-tarief.
Hieronder vallen ook samengestelde alcoholhoudende dranken zoals:
mixdranken
advocaat
boerenjongens
boerenmeisjes
kruidenwijn
Op likeuren lijkende kruidenextracten
Onder het 9%- btw tarief vallen:
bier (en biermengsels) met 0,5% alcohol of minder en andere dranken met 1,2% alcohol of minder
eetwaren die alcohol bevatten, zoals bonbons
alcoholhoudende essences die bestemd zijn voor de bereiding van eten en drinken die onder het 9%-tarief vallen
Verkopen van dranken in de horeca
Btw op alcoholvrij bier
Als het gaat om bier met minder dan 0,5 alcohol geldt het tarief van 9% Btw
Bier (en biermengsels) met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan
1,2% alcohol vallen onder het 9%-tarief.
Btw alcohol in de horeca
Btw alcohol in de horeca, de horeca maakt gebruik van 0 % BTW, 9% BTW, en 21% BTW.
Hieronder de verdeling van de meest voorkomende Dranken en de Btw tarieven:
Koffie/ thee 9% BTW
Frisdranken 9% BTW
Keukengerechten 9% BTW
Snoepgoed & Kauwgom 9% BTW
Bieren 21% BTW
Alcoholvrije bieren (< 0,5% Alc.) 9% BTW
Wijnen 21% BTW
Gedistilleerd 21% BTW
Logies/ overnachtingen 9% BTW
Zaalhuur 21% BTW
Non-Food 21% BTW
Opbouw prijs btw op bier
De prijs van een biertje bestaat uit verschillende componenten.
Je hebt de kale prijs voor het bier, de accijns en de BTW.
De prijs die je betaalt voor een fluitje in de kroeg is rond de € 3,00.
Hierbij is ongeveer €2,33 de kale prijs van het bier. Verder betaal je € 0,15 aan accijns en € 0,52 aan BTW.
Hoe wordt de accijns op bier berekend?
Voor bier zijn er verschillende tarieven voor accijns
Niet het alcoholgehalte van het drankje is bepalend voor het tarief, maar het gaat om het extract-gehalte
Het extract-gehalte wordt ook wel uitgedrukt in graad plato (°P). Hiermee wordt het gehalte van stoffen die in het stamwort van het bier zitten aangeduid, plus het extractgehalte van de stoffen die na de gisting aan het bier worden toegevoegd
Graad plato (°P)
Eén graad Plato is gelijk aan één gewichtsprocent droge, opgeloste stoffen in vloeistof.
Het aantal procent droog, opgeloste stoffen in het wort wordt het stamwortgehalte genoemd.
In Europa wordt het stamwortgehalte met het oog op de accijnsheffing verplicht in graden Plato aangegeven.
De maat is ontwikkeld door de wetenschapper Karl Balling (Oostenrijks) in 1843 en later voor de Duitse Keizerlijke Commissie verbeterd door Fritz Plato, van wie de naam is overgenomen.
Ook bij het uiteindelijke bier kan de Plato-schaal worden gebruikt, om te bepalen welke “body” er na vergisting in overblijft.
Bij veel biersoorten wordt het uiteindelijke alcohol-percentage een 30% tot 50% van het stamwortgehalte, dit hangt ook sterk af van de vestigings graad