Btw privégebruik auto

Wat moet je als ondernemer weten over de btw bij het privégebruik van een auto?
Gebruik je de auto uitsluitend voor je onderneming?
Dan mag je de kosten van de btw van die auto aftrekken.

Gebruik je de auto ook privé?

Vergeet dan niet om een correctie in je btw-aangifte op te nemen. Deze correctie is ook van toepassing op leaseauto’s die privé worden gebruikt.

Opgeven correctie bij privégebruik van een auto

Je gebruikt een auto van de zaak ook voor privédoeleinden. Dan zal je een correctie moeten aangeven.
Wanneer?

Bij je btw-aangifte die betrekking heeft op het laatste tijdvak van het jaar. De eerder dat jaar van aangiften afgetrokken btw wordt dan gecorrigeerd.

Wat heb je nodig om de juiste correctie te kunnen aangeven?

Een goed overzicht van zowel de zakelijke als de privé kilometers die je hebt gereden.

Wellicht heb je meer privé kilometers gereden dan je zelf in eerste instantie denkt de kilometers voor het woon-werkverkeer, dus de afstand tussen je woonplaats en je werkplaats (kantoor), zijn ook privé kilometers.

De rekenhulp op de site van de Belastingdienst

Ben je ondernemen en gebruik jij of je personeel een auto ook voor privé kilometers? Voor het privégebruik moet je btw betalen.
Je hebt dan een rittenadministratie nodig waaruit blijkt wat de verhouding is tussen het aantal zakelijke en het aantal privé kilometers.
Dan kun je gebruikmaken van de rekenhulp van de belastingdienst om het precieze bedrag te berekenen.

Je betaalt dan btw over het werkelijke aantal kilometers dat je privé hebt gereden. Heb je meerdere auto’s? Zorg dan dat voor iedere auto een eigen rittenadministratie wordt bijgehouden.

Met de rekenhulp reken je voor iedere auto apart uit welk bedrag je moet betalen.

Hoeveel btw moet er worden betaald

Voor berekening van het precieze bedrag dat je aan btw moet betalen bij privégebruik van een auto van de zaak, moet er dus een administratie van de zakelijke en de privé kilometers worden bijgehouden.

Besluit je om geen administratie bij te houden? Vermeld dan in je aangifte een btw-correctie van 2,7 procent van de catalogus prijs (inclusief btw en bpm) van de auto.
Bedenk wel dat het bijhouden van een kilometeradministratie een financieel voordeel kan opleveren.

Het bijhouden van een rittenadministratie is aan te bevelen als je in een jaar maar weinig privé kilometers maakt. Het bijhouden van een kilometeradministratie is eenvoudig.
Noteren beginstand (begin jaar) en eindstand (einde jaar), en een overzicht van de in een jaar gereden privé of zakelijke kilometers.

Een btw-correctie op basis van 1,5 procent

Onder voorwaarden mag je als ondernemer met een auto van de zaak bij de laatste aangifte van het kalenderjaar geen 2,7 maar 1,5 procent aftrekken. Wanneer? Als je in dat jaar een auto hebt gekocht en de btw niet hebt kunnen aftrekken.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om btw af te trekken als je de auto van een particulier hebt gekocht. Besluit je om een vier jaar eerder aangeschafte auto zakelijk te gaan gebruiken?
Ook dan kun je volstaan met btw-correctie op basis van 1,5 procent.

Is een door jou als ondernemer in een bepaald jaar gekochte auto vier jaar later nog in gebruik? Wordt die auto ook gebruikt voor privé kilometers? Ook dan, na afloop van de vier jaar, mag je volstaan met een btw-correctie van 1,5 procent.

De btw-correctie als je halverwege het jaar een auto koopt

Stel je koopt als ondernemer halverwege het jaar een auto met een catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van 40.000 euro.
Je gebruikt de auto ook privé en je houdt geen rittenadministratie bij.

Uiteraard betaal je dan geen 2,7 procent over de catalogusprijs. Je betaalt een evenredig percentage. Dus voor zes maanden betaal je geen 1080 maar 540 euro.

Btw Berekenen 

Bereken je Btw met deze handige calculator