Btw Tarief

Op 1 januari 1969 ging de Btw Tarief (belasting over de toegevoegde waarde) in.
Het systeem van de Btw-heffing houdt in, dat de omzetbelasting uitsluitend drukt op de uiteindelijke consumenten van goederen en diensten.

Het systeem heeft het voordeel dat bij export de goederen geheel vrij van omzetbelasting de grens passeren. Alle voorbelasting is dan al verrekend of terugontvangen.

Export voordelen zullen zeker een rol gespeeld hebben bij de acceptatie van de Btw.
Want sinds de komst van de Btw kan de omzetbelasting geen concurrentie verstorende factor meer zijn binnen de Europese Gemeenschap.

Lage btw tarief

In Nederland kent men verschillende btw tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage btw tarief van 9%.

Doet u als ondernemer zaken met het buitenland, dan kan het Btw tarief van 0% of vrijstelling van Btw toepassing zijn.

Er zijn verschillende Btw-tarieven. Welk tarief je hanteert, hangt af van het soort dienst of product dat je levert. Sommige diensten of goederen zijn vrijgesteld van Btw.

Denk bijvoorbeeld aan het werk van journalisten.

Het kan ook voorkomen dat je als freelancer nu eens diensten levert die vrijgesteld zijn en dan weer diensten die belast zijn onder het 21%-tarief.

De btw tarieven zijn gebaseerd op de Europese Btw-richtlijnen. Europese landen moeten zich aan deze afspraken houden. Zo is afgesproken dat deze niet lager mogen zijn dan 15%.

 

Btw Tarieven geschiedenis

Btw tarieven

In Nederland hebben wij te maken met 3 verschillende tarieven, het verlaagde 9% tarief, het hoge 21% tarief en het nul-tarief.
De laatste jaren zijn er wat tarieven veranderd, hieronder een uitleg over de tarieven van nu, en de tarieven van vroeger.

9% Tarief

Het 9%-tarief geldt voor een aantal diensten:
Het repareren van fietsen, schoeisel, lederwaren, kleding en huishoudlinnen
diensten van kappers, verkoop voedingsmiddelen in de horeca, ook het kweken van planten en het fokken van dieren.

Via deze link kom je op de website van de belastingdienst, hier kunt u nog meer informatie vinden over welke producten of diensten onder het 9% tarief vallen.

19% Tarief

Het 19% tarief  is per 1 oktober 2012 verhoogd naar 21%. Het lage btw-tarief, bleef onveranderd 6%. De verhoging van het btw tarief werd vanaf 2013 voor een deel gecompenseerd door onder andere een lagere inkomstenbelasting en loonbelasting.

21% Btw tarief

Het 21%-tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn, en dus niet onder het 6%- of 0%-tarief vallen.

0% Tarief

Het 0%-tarief wordt gehanteert als u bijvoorbeeld goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot.
U brengt dan geen btw in rekening, op de factuur noteert u ook 0% btw.

Soms ontstaat er verwarring tussen het 0%-tarief en vrijgesteld zijn van Btw.

Het 0%-tarief heeft betrekking op diensten of producten die binnen Nederland belast zijn met BTW. Het verschil tussen dit tarief en de vrijstelling van BTW, die onder meer van toepassing is op de gezondheidszorg, het onderwijs en sociaal-culturele instellingen, heeft te maken met de aftrek van voorbelasting.

Als uw producten of diensten onder het 0%-tarief vallen, heeft u recht op aftrek van voorbelasting. Wanneer uw producten of diensten zijn vrijgesteld van BTW, is dat niet het geval. Het BTW-tarief van 0% is dus niet hetzelfde als worden vrijgesteld van BTW.

Bereken hier uw percentage in de Btw calculator

Btw tarief Belgie

De btw tarieven in België zijn onderverdeeld in 3 tarieven, 6, 12 en 21 procent.
Het standaard btw tarief in België is 21%, dit tarief is van toepassing op bijvoorbeeld auto’s, elektronica, cosmetica.
Voor de basisbehoefte geld het tarief van 6 procent, levensnoodzakelijke producten zoals medicijnen, boeken, tijdschriften en voedingsmiddelen.
Daarnaast hebben onze zuiderburen ook nog een tussentarief van 12 procent, goederen en geleverde diensten met een sociaal karakter.
In tegenstelling tot de btw in nederland wordt in België het nul-tarief niet gebruikt.

  • 6 %vooral voor basisproducten en geleverde diensten met een sociaal karakter (bijvoorbeeld: levensnoodzakelijke producten, personenvervoer, landbouwdiensten …)
  • 12 %voor bepaalde goederen en geleverde diensten die vanuit economisch of sociaal oogpunt belangrijk zijn (bijvoorbeeld: kolen, margarine, abonnement voor betaaltelevisie …)
  • 21 %voor handelingen die betrekking hebben op goederen of diensten die niet elders werden vermeld (bijvoorbeeld: nieuwe auto’s, huishoudelijke apparaten, cosmetica …)

Klik deze link voor meer informatie over de Btw in België 

Btw tarief duitsland

De BTW wordt in bij onze oosterburen ook wel “Mehrwertsteuer” genoemd, net als bij ons in Nederland hanteren de Duitsers ook 3 btw tarieven.
Het hoge tarief is 19%, een stuk voordeliger dan in ons land, net als in Nederland geld dit tarief ook voor de luxe producten .

Het lage btw tarief in Duitsland bedraagt 7 procent, dit verschilt nogal met onze tarieven in Nederland, ons lage tarief is in januari 2019 verhoogt van 6 naar 9 procent.

Doordat de btw tarieven in Duitsland onveranderd  blijven, loont het voor Nederlanders die dicht bij de grens wonen voortaan hun boodschappen net over de grens in Duitsland te doen.

Hoog tarief bedraagt in Duitsland 19%
Laag tarief bedraagt in Duitsland 7%
Ook bestaat het nultarief als BTW-tarief in Duitsland.

Klik deze link voor meer informatie over btw in duitsland

online btw berekenen duitsland