BTW

Wil jij meer weten over de btw en vraag je je af of jij btw moet afdragen? Op deze pagina lees je meer over de btw en wat je allemaal moet weten. De btw staat voor Belasting toegevoegde waarde. Lees verder.

Wat is de btw

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Dit is een bepaalde percentage van een bedrag dat je moet afdragen bij het verkopen van een product of dienst.

Belastingtarieven


De btw in Nederland kent meerdere belastingtarieven en daarom is het als ondernemer een goed idee om te weten welk tarief van toepassing is voor jouw producten of diensten. Hierover later meer. 

Om ervoor te zorgen dat je geen winst misloopt door de btw moet je er altijd voor zorgen dat je de btw bovenop het bedrag berekent dat je wilt ontvangen voor je product of dienst. 

Btw berekenen

Er zijn verschillende manieren om de btw te berekenen. Een van deze manieren is door de formule in te voeren in je calculator. De formule werkt als volgt: 

  • Je verkoopbedrag * het btw percentage dat voor je product geldt  = hoe veel btw je moet afdragen. (voorbeeld: 290 *21% = 60,90 euro aan btw dat je moet afdragen). 

Als je de btw wilt aftrekken van het bedrag dat betaald moet worden reken je dat als volgt uit: 

  • Het verkoopbedrag – het btw percentage = hoeveel de prijs is zonder btw. (voorbeeld: 290 – 21% btw = 229,10 euro). 

Naast de btw zelf uitrekenen is het ook mogelijk om gebruik te maken van onze btw calculator. Hier hoef je dan alleen maar het bedrag in te vullen en wordt alles vanzelf uitgerekend. 

Bekijk hier onze btw calculator 

btw tarieven

In Nederland krijg je te maken met verschillende btw tarieven maar ze zijn niet allemaal voor jou van toepassing. Afhankelijk van verschillende factoren wordt bepaald welk btw tarief voor jou van toepassing is. Hier lees je een overzicht van de verschillende btw tarieven: 

  • 21% btw (de meest voorkomende) Dit btw tarief wordt gehanteerd voor de meeste goederen en diensten en wordt het algemene tarief genoemd. Dit tarief wordt gerekend voor goederen zoals kleding in de winkel, elektronica en meubels. 
  • 9% btw (het verlaagde btw tarief) Dit tarief was eerst 6 % maar is verhoogd naar 9%. Dit tarief wordt over het algemeen gehanteerd bij levensmiddelen zoals voeding, maar ook voor enkele diensten zoals bepaalde vervoersdiensten. 
  • 0% btw (0% tarief) Dit tarief wordt vaak gehanteerd als je zaken doet in het buitenland. Je hoeft dan geen btw te berekenen op je factuur. 
  • btw vrijgesteld (vrijstelling btw). In sommige gevallen zijn producten en diensten vrijgesteld van btw. Dat betekent dat je over die goederen en diensten geen btw hoeft te berekenen. 

In sommige gevallen zijn er ook bijzondere regelingen betreft de btw. Er worden dan bijzondere btw regels gehanteerd. Hierbij kun je denken aan de: 

  • Landbouw regeling 
  • Marge regeling
  • Reisbureauregeling

Hiervoor gelden weer andere regels omtrent de btw. Maar als je niet onder deze sectoren valt zijn gewoon de bovenstaande belastingtarieven van toepassing. 

Btw Berekenen website online btw berekenen

Omzet belasting

Als je in Nederland ondernemer bent moet je in de meeste gevallen ieder kwartaal omzet belasting doen. Dit is het moment waarop je moet aangeven hoe veel geld je aan btw hebt ontvangen. 

Vervolgens moet je dat bedrag na allerlei aftrekposten terugbetalen aan de belastingdienst. Het is daarom wel belangrijk om goed bij te houden hoe veel btw je moet afdragen.

Je kunt dit doen door van alle bedragen die je binnen krijgt de btw apart te leggen, maar je kunt ook gebruik maken van een online boekhoudprogramma die automatisch voor je bijhoudt hoeveel btw je moet afdragen per kwartaal.

Btw calculator

Als je snel en makkelijk je btw wilt berekenen raad ik je aan om gebruik te maken van onze calculator.

Hier vul je simpelweg het bedrag in waarover je de btw wilt berekenen en kies je vervolgens het gewenste btw tarief. Je ziet dan direct hoeveel de btw is.

Vooral als je moeite hebt met de verschillende btw formules is het een goed idee om onze calculator te gebruiken. 

Je kunt de calculator vastzetten op je startscherm waardoor je het altijd bij de hand hebt.

Als je gaat ondernemen is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de btw die je gaat afdragen apart legt. De kans is namelijk groot dat btw moet afdragen als de zaken goed gaan.

Als je het geld dan niet hebt kom je in de financiële problemen.

Ben jij benieuwd hoe veel btw jij moet afdragen van je producten of diensten? Probeer dan via de onderstaande link onze btw calculator uit en ervaar hoe makkelijk het werkt.

Btw Berekenen Link