Zakelijke lunch BTW aftrekbaar?

Als je ondernemer bent dan kun je van veel uitgaven die je voor je bedrijf doet de BTW aftrekken.

Maar is een zakenlunch BTW aftrekbaar?
Dat wil zeggen dat je bij je klanten BTW in rekening brengt en deze regelmatig, meestal per kwartaal, afdraagt aan de Belastingdienst.
Op deze afdracht mag je de BTW die je zelf hebt betaald in mindering brengen.

Geldt dit voor alle uitgaven?

Dit geldt voor uitgaven die je hebt gedaan voor je bedrijf. Dus voor de aanschaf van een computer, voor het inkopen van grondstoffen of voor het inhuren van een professional die een website voor je heeft gebouwd.

De zakenlunch en het zakendiner zijn erg populair als het gaat om klantenbinding, het binnenhalen van een opdracht of netwerken met collega-ondernemers. En de bonnetjes worden natuurlijk bewaard, want die kosten zijn aftrekbaar.
Maar niet iedereen weet dat niet alle kosten aftrekbaar zijn.
De BTW bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet.

De kosten zijn aftrekbaar, de BTW vaak niet

Wanneer je met een zakenrelatie een hapje gaat eten om een gesloten deal te vieren, of die zakenpartner het laatste zetje te geven zijn handtekening te zetten, dan is de zakenlunch BTW niet aftrekbaar. Er tenminste van uitgaande dat je met deze dame of heer naar een horecagelegenheid gaat. In dat geval mag je de BTW niet aftrekken.

Dit mag evenmin als je een cateraar een maaltijd laat bezorgen die geserveerd wordt in een daarvoor ingerichte ruimte zoals een bedrijfskantine. Ook dan mag de BTW over deze maaltijd niet worden afgetrokken.

De BTW mag derhalve alleen worden verrekend wanneer er een maaltijd wordt genuttigd op de kamer van de directeur, die daar duidelijk niet expliciet voor ingericht is.

Het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA)


In het BUA is precies vastgelegd van welke kosten de BTW niet mag worden afgetrokken. Dit geldt sowieso voor alle privé uitgaven, maar dat mag als logisch worden verondersteld.

Als je personeel in dienst hebt mag je de BTW wel aftrekken als je hen bijvoorbeeld een maaltijd aanbiedt omdat er wordt overgewerkt.

Maar let op!

 Dit mag voor een bedrag van maximaal 227 euro per persoon per jaar. Als er per jaar slechts enkele keren wordt overgewerkt en je volstaat met pizza’s dan zal dit zo’n vaart niet lopen en blijf je wel onder dit bedrag.

Maar als er regelmatig wordt overgewerkt vergt het een hele administratie om alles correct bij te houden per medewerker. Daarnaast wordt de grens van 227 euro per persoon al snel overschreden.

Dit is de reden waarom veel ondernemers de BTW aftrek maar geheel achterwege laten.

Zijn de kosten wel aftrekbaar?

Ja, de kosten voor een zakenlunch of zakendiner mag je wel aftrekken op het moment dat je aangifte doet. Hierbij geldt dan wel weer een aftrek van het totaalbedrag.

De Belastingdienst gaat er van uit dat je als er geen zakelijke reden was, ook had moeten eten en daarom mogen de kosten voor een maaltijd niet voor 100% worden opgevoerd als aftrekpost.

De Belastingdienst hanteert hiervoor een percentage van 73,5% van de totaal gemaakte kosten. Omdat de BTW niet aftrekbaar is mag je het volledige bedrag van de nota hiervoor in rekening brengen.

Bereken hier de Btw met de online btw berekenen calculator